Градинско Езеро


Разположено ниско в пейзажа, езерото прибавя великолепие в Градината. Неговата повърхност отразява небето, хваща вятъра и осигурява дом на рибките. Откритото пространство на добре оформено езеро, създава баланс с дърветата, камъните, структурите и земните форми.

Ако Градината е твърде малка, за да побере езеро, едно водно басейнче или малко вирче, също може да отрази небето или да освежи посетителите.

Оформяне на езеро:

В природата езерото си има източник, извор или поток, може би със водопад. Също така си има и от къде да изтича. За да подражаваме на естествената природа, създаваме такъв завършек на езерото, дори той да не е нещо повече от един малък наклон или равна площ с няколко закръглени камъка и мочурлива трева.

Асиметричните езера изглеждат най-добре, тъй като те подражават на асиметрията в природата. Съответно всяка една такава форма, стига да ви харесва, е подходяща. Възможно е да включва сравнително тясно място, където пътят може да премине в мост над водата.

От основната гледна точка или там откъдето се вижда езерото, най-често къщата или терасата, то насочва окото към определен фокус в Градината. Обикновено водопад, началото на поток или изворът, който подхранва езерото. Насочващата му функция, докато то се стеснява и сочи към изглеждащият отдалечен извор, е пример за използване на намаляваща перспектива.

Конструиране на езеро:

Първо очертавате формата на езерото на планираното място. Използвайте въже, за да дадете контура на естествена и желана форма. Не забравяйте да измерите с ролетка дължината и ширината. Следващите два дена си представяйте очертанието, оглеждайте трасировката, докато се убедите, че това е най-добрата форма. Сега е моментът да промените нещо, ако не нужно.

За да маркирате периметъра на формално езеро, се изискват колци, връв или канап, със цел създаването на прави линии, внимателно измерени ъгли и перфектни кръгове. Направете правоъгълници или квадрати, използвайки триангулация. За кръгло езеро, поставете кол в центъра му и прикрепете към него канап с дължина, равна на радиуса на кръга. Обиколете колчето като държите канапа напълно изпънат и едновременно маркирате периметъра.

Ако следвате тази методика внимателно, ще си осигурите точни и издържани очертания.

Материали:

Сега материалите за построяване на едно езеро, са разнообразни и лесни за намиране, повече от всякога. Последните години качеството на фолиото, помпите, филтри и всякакъв вид аксесоари, са подобрени значително. Въпреки че облицовъчните и водопроводни материали са революционизирани, основните инструменти си остават същите. Кирка, лопата, ръчна количка, нивелир, ролетка и чифт здрави ръкавици, са основните инструменти, за да изпълните проекта си за градинско езеро.

Преди време, невъзможността да се намерят тези продукти, е означавало за създаването на всякакъв вид водни елементи, да се наемат професионалисти, които да оформят и подсилят бетонно корито за водата, заедно с водопроводната и електрическа инсталация.
Гъвкавото фолио и предварително оформените корита са заместили бетонът и сега може да си инсталирате повечето водни детайли сами – в безкрайно разнообразие от форми, размери и стилове.

Предварително оформените корита са най-лесните за поставяне и най-много подхождат за малки градински езерца.

Изолационното фолио е направено от различни материали – полиетилен, който е най-евтин на квадратен метър; поливинил-хлорид (ПВЦ), което струва повече; Етилен-пропилен-диен-мономер (ЕПДМ), който е най-скъп за квадратен метър. Всички тези гъвкави фолиа варират по дебелина, цена и качество. И както можете да очаквате по-тежките са по-скъпи, по-издръжливи и по-устойчиви на пробиване и разкъсване, за разлика от по-леките.

Монтаж:

Първо изкопайте и внимателно оформете езерото. Дълбочината не е задължително да е еднаква навсякъде. Но все пак внимавайте да не падне съседната къща. Съществуват нормативни документи, които ограничават дълбочината на езерата и затова е добре преди това да ги проверите.
Най-важното е дренажът. Трябва да сте сигурни, че всяка част от езерото се оттича и има най-малко пет градусов наклон към най-ниската точка, където ще бъде помпата или отводнителния канал.
Може да желаете да направите подводен перваз за крайбрежни камъни. Този перваз може също да защитава рибата от хищници. Дъното трябва да е гладко, без издадени камъни. Почвата от изкопаването може да се превърне в хълм, така се създава балансирана изпъкналост в Градината.

Поставяне на изолационно фолио:

Добре е да се започне първо с поставянето на подложен материал, за да избегнете нараняване или продупчване на самото фолио. Пясъкът е добър материал, но не може да бъде поставян на вертикални повърхности. Тук старите килими вършат чудесна работа. Материалът, направен специално за езера по подобие на листове изолация от фибростъкло е оптимума.

Когато използвате изолационно фолио, ще откриете че подгъването и надиплянето е неизбежно. Докато пълните езерото ще трябва внимателно да го подгъвате, особено ако е направен от по-малко еластичния полиетилен или ПВЦ – така че тежестта на водата да е разпростряна еднакво навсякъде. Това ще е по-лесно ако оставите фолиото на топло място на слънце, час два преди да започнете работа.


Облицоването на малко езерце може да го направи и един човек, но по-големите езера изискват един или повече помагачи.

Поставяне на предварително оформено корито

Повечето такива корита са направени от фибростъкло или твърда пластмаса. Фибростъклото е по-скъпо, но по-дълготрайно и ако е правилно инсталирано, то може да трае и петдесет години. Въпреки че поставянето му е много лесно, има няколко предупреждения за правилен монтаж. Първо трябва да сте сигурни че коритото е абсолютно нивелирано и че празнинките и ъгълчетата отзад, са внимателно запълнени. Докато го пълните с вода, утъпквайте и запълвайте много добре. Също така, трябва да сте внимателни, когато оформяте крайбрежието с тежки материали. Ръбовете на някои корита са изпъкнали и ако не са внимателно подпрени, тежестта на камъните може да ги строши.

Все пак оформянето, конструирането, изборът на материали и монтажът на едно градинско езеро не е проста работа, а талант, знания, умения и възможности.

Живот 

Водата – това е живот, следователно неизменна част от едно градинско езеро, са обитателите му. Били те от растителното или животинско царство. Какво ще е едно езеро без водната лилия, златните рибки и птичките, идващи да утолят жаждата си?

След като езерото Ви е готово и пълно с вода, оставете го така поне едно денонощие, преди да го аранжирате с растения или пуснете вътре рибите.

Растения


1 – Крайбрежни растения:
Това са интересни видове, които омекотяват границата между водата и брега. Обикновено техните корени са под водата, а листата и цветовете над нея. Когато са в малки езерца е добре са са в кошници.
Може да използвате:
Acorus gramineus, А. Calamus, Iris pseudoacorus, Caltha palustris, Typha sp. и др.
Сега е модерно да се използва и Бамбук.

2 – Плаващи растения:
При плаващите растения листата, стъблата и цветовете плават на повърхността на водата. Обикновено те се размножават доста бързо. Достатъчно е да сложите едно, две растения и те бързо ще се разпространят.
Може да използвате:
Stratiotes aloides, Lemna minor, Pistia stratiotes и др.

3 – Растения, обогатяващи с кислород:
Тези растения са доста ценни за поддръжане на езерото, тъй като техните листа поглъщат минералните соли и образуваните газове във водата. Съответно растежа и разпространението на водораслите бива силно намалено. Садят се на слънчеви места. Листата и стъблата обикновено са във водата, а някои развиват цветове над нея.
Може да използвате:
Elodea canadensis, Hottonia inflata, Ranunculus aquatilis и др.

4 – Саксии:
Тъй като градинските езера са изградени от изолационно фолио, пластмасово корито или бетон, растенията не могат да се садят в земята. Затова е необходимо ползването на саксии. В повечето случаи саксиите е желателно да представляват просто кошница задържаща пръстта около корените на растението.

5 – Дълбоководни растения:
Има различни видове такива растения. Повечето правят големи листа, които спират слънчевата светлина като така намаляват растежа на водораслите и водата не зеленясва. Важно е да знаете за дълбоководните растения, че те не се садят в торфена почва, а в тежка глинеста.
Oronthium aquaticum, Nuphar lutea, Nymphoides aquatica и др.

6 – Водна лилия:
Едно от най-великолепните цветя във водните площи. Корените и стъблата са във водата, а листата и цветовете са на повърхността. Намират се много багри на цветовете, като се започне от класическата снежнобяла лилия, мине се през жълтооцветените и се стигне до кървавочервените.
Nymphaea hyb.

Риби 

С присъствието си рибите оживяват и придават извънредно интересен колорит на езерото. В зависимост от големината му, може да изберете различни видове риби.

Най- подходящи и разпространени за градинските езерца, са така наречените златни рибки. (Carassius hyb.) Те от своя страна имат много разновидности, т.е. вие имате голям избор. Калико, Комета, Лъевска глава, Оранда, Шубункин Телескоп и др.

Важно е да им се осигури пространство и кислород.

 

Ако езерото Ви е по-голямо то тогава си вземете Японски шаран – КОИ

Птиците 

Осигурете достъп на птичките до водата.
Нека да могат лесно да идват и да си топват
човките в езецето. Ще се убедите,
че не след дълго те ще са постоянни
представители на вашия воден кът.
За целта поставете удобен гладък камък,
дъска или проявете вашето въображение.

Други 

Може да гледате също така, тритони, жаби, костенурки и много други живинки. Трябва само да им осигурите нужните условия, за да не хванат гората.


 

Растенията и животните ще ви носят голяма радост и наслада. Отблагодарете им се като им осигурите подходяща среда, в която да се чувстват добре. Не ги мъчете! Съветвайте се със специалисти.