Тревен чим

 Полагане на тревен чим

За моментален ефект: 

1. Внимателно и фино заравняване на горния почвен слой.
2. Избиране на подходящ тревен чим
3. Доставка до обекта
4. Разтоварване
5. Монтаж
6. Валиране
7. Първа поливка

 
 
 
 
 
 


направи си сам – поляна за един ден с тревен чим

Първо оплевете, изтесайте и прекопайте…
След което внимателно и фино заравнете горният почвен слой, така че да не останат камъни, буци и всякакъв вид боклуци. Ако почвата е глинеста, то непременно вкарайте известно количество пясък.
Изберете подходящият тревен чим. В България има два сериозни производителя, едните го отглеждат в торфена основа върху найлон и е готов за полагане след 2 месеца, а другият е гледан една година, отглежда се върху песъчлива почва и се вади със специализирана машина. Тревния чим е хубаво да е с 3 см. дебелина на почвения слой и да е ниско окосен.

Следва доставката. Закупувайте толкова, колкото ще можете да положите същият ден. Защото ако поседи повече от 24 часа рискувате дa го загубите.

Монтажът. Дори да изглежда майсторска работа, тя не е чак толкова сложна, колкото трудоемка: Взимате едно руло от тревния чим, полагате го върху добре заравнената почва. Поставете го така, че началото на чима да съответства с началото на бъдещата поляна. След което разгънете. Краят на този чим е съответно началото на следващия и така до края на реда. След което започвате втори ред. Внимавайте там където се събират два чима да ги доближите максимално един до друг, така че с времето да могат да си сраснат, а не да се получат фуги. Също така гледайте чимовете да лягат плътно върху почвата, ако трябва си помагайте с мистрийка и заравнявайте преди полагането на всеки чим.

 

След като наредите цялото количество и сте се изпотили до безобразие, извадете 100 кг-вия валяк и смело газете, така че да не пропуснете нито едно ъгълче. После полейте обилно навсякъде, пийте едно кафенце и пак валирайте.

Следващите дни повтаряйте операцията валиране и поливане, поливане и валиране.

Не бързайте да косите, изчакайте чимът да се прихване (поне седмица) и чак тогава окосете.