Фоайе в офис сграда

За онзи тъмен прашен ъгъл под стълбите на коридора

Предполагам, както на много хора, така и на Вас не ви е приятно това да е първото нещо, което виждате всеки път щом минете оттам. Е.., защо тогава не го промените? Защо не го направите по-приветлив, вдъхновяващ, впечатляващ.

Какво направихме Ние в един подобен случай? Как го оживихме?
Най-важният фактор при една интериорна градинка е светлината. Ако сте забелязали, всички оранжерии, зимни градини, парници са с огромни прозорци, пропускащи много светлина, но в домашни условия, особено в коридорите, слънчевата светлина е кът.

Именно заради това цялата концепция за Градина трябва да се съобрази с този факт.
Растенията, които издържат на такива условия, са доста малко, а и те там по-скоро линеят, отколкото живеят. Ето защо потърсихме една алтернативна идея, заимствана от азиатската култура.
Да направим опит да си създадем дзен Градина.
Нека да ви обясня как да си направите и вие, като наблегна на практическата част, а енергията да оставя за вас.
Първото нещо, което трябва да имаме, е, разбира се, тъмен прашен ъгъл и желание да го направим прекрасен кът, част от всекидневието си.
След което да се наемем да го направим.
Започваме с окантването. Трябва да преценим от къде до къде ще се простира. Това ние направихме с парчета газобетон (итонг), които лесно се режат и моделират. След което здраво ги циментирахме за пода.
Обикновено ъглите под стълбищата са малки, а за да разширим пространството и да го увеличим, може да се ползват огледала.

Дзен градина Дзен градина
Така направихме и ние, по този начин удвоихме градинката.

Следващата важна крачка е изолацията. Би било редно да има нещо, което да разделя пода и нашата градинка. Тук спокойно може да ползвате старата мушама или като нас да закупите пвц-фолио от специализираните магазини.

 Дзен градина

Основната част на една такава градинка, както сте виждали по списания, снимки или телевизия, са многото бели камъчета. На пазара се продават различни фракции мраморни камъчета, които могат да свършат чудесна работа. Но най-евтино и най-лесно се получава, ако ползвате мозайка – просто си купувате 5 чувала и ги изсипвате вътре.

Следващят етап е облепване с бамбук. След като си закупите от магазина различни по дебелина бамбукови пръчки, се снабдете с едно трионче, за да си ги режете с необходимата дължина.
Идеята на тази манипулация е в две насоки. Първата е да прикриете всички ненужни ръбове, ъгли, фуги. А втората е естетическата. Самата подредба е доста творческа работа. Дали ще са подредени добре или не, зависи изцяло от твореца във вас. За самото закрепване може да ползвате течен силикон, разни лепила или каквото ви дойде наум.
Преди да залепите всичко, помислете откъде може да си прекарате един кабел за ток. Все пак ъгьлът е тъмен и една крушка няма да дойде никак зле. На пазара продават най-различни лампички, диодчета с насочено или ненасочено осветление, които не хабят чак толкова много ток. Тук също е момент за творчество, играта със светлината оказва
голям ефект в цялата композиция.
Една миниатюрна помпичка, която да прехвърля вода и да издава прекрасните бълбукащи звуци, също е добро решение. Изборът и разположението също си е по ваш избор и преценка.

Дзен градина

А какво би било една Градина без растения?
Именно сега е и момента да поставим няколко представителя на зелената цивилизация. Колкото и да са малко видовете, които издържат на такива условия, все пак ще се намерят няколко. Ние ползвахме: Меч (Sansevieria), Папрат (Nephrolepis) и един от видовете Драцена (Dracaena).
Както са си в саксийката, ги заравяте в мозайката като ги групирате хармонично и не забравяте да ги поливате отвреме навреме.
Самата мозайка може с помощта на гребълце или пръчка да „срешете” така, както ви харесва, да поставите тук таме някой друг по-голям камък и да придадете цялостна хармония на новият дизайн на вашия дом.
А дали ще можете да вкарате всички енергийни елементи, които се срещат в подобен тип Дзен Градини ….. пожелавам ви успех!