Програми за ландшафтно проектиране

Първо държа да кажа: проекта за градината се изготвя от проектанта, а не от софтуерната програма. Тя е просто средството чрез което се чертае, рисува, представя визуално. Както във всичко останало така и тук компютъра е заменил чертожната дъска, блокчето за рисуване,моливите.
Но твореца си е творец, каквато и да е палитрата му.


ландшафтно проектиране
1. Професионални проектантски програми
Когато стане въпрос за проектиране, изчертаване, визуализиране на едно професионално ниво, световно познати софтуерни продукти са: AutoCAD, 3D Studio MAX, Autodesk Architectural Desktop, ArchiCAD и др., които са лицензирани и скъпо платени
С тези програми се работи най-често, те дават най-точно и прецизно изчертаване, а и поради факта че прехвърлянето на файлове от един и същ формат ги прави общодостъпни между различните архитекти и инженери. Лидер в производството е компанията Autodesk, но не бива да се забравят и FloorPlan 3D, Lightscape, ArCon+ и много други.

За да се ползват тези програми трябва значителни познания, както и добър компютър. С хубава видео карта и добър монитор.


2. Програми за ландшафнто планиране
Съществуват редица такива програми и за да не пиша за всяка по отделно ще кажа за всички общо. Те целят по най-лесен и достъпен начин да визуализират дизайнерските решения на проектанта. Имат в себе си библиотека от растения и различни видове аксесоари като лампи, пейки, камъни. Качвате снимка на вашата градина и поставяйки растения отгоре правите снимка тип колаж и виждате как би изглеждала. Може да променяте растенията по-години, сезони, ден и нощ. Има и такива в които може да изчертаете градината в план и да зададете откъде искате снимка.

Такива програми са:

Complete Landscape Designer 3.0
Punch! Software
3D Home Landscape Designer 4.0
3D Home Landscape Designer Deluxe 5.1
Sierra LandDesigner 3D v. 7.0
DynaSCAPE Professional v.3.02
Наш сад 6.0 Омега
Idea Spectrum – 3D Landscape Design
и много други


3. Няколко сайта с онлайн програмки
Garden Planner Online
SmartDraw
Forestgarden


4. Други
Не бива и да се забравят и програмите за професионално анимиране и преработка на снимки като: Flash, Maya, Photoshop, CorelDraw м.н. други. Никога няма да забравя Градинката – блатото на Шрек!
Но както споменах по-горе проекта за градината се изработва от ландшафтният архитект, инженер озеленителя или както искате го наричайте, човека учил 5 години във висше учебно заведение, специализирал в изпълнението на редица проекти. Ландшафната архитектура е лицензирана професия.
Така че когато имате да правите градина наемете си такъв човек. Един проект струва не повече от 2 лв/кв.м, а той сам по-себе си ще ви спести много повече. Ще ви предпази от грешки и бомби със закъснител. В проекта са описани разположението на настилките, площадки, алеи, подпорни стени. Дендрологията – видове растения съобразени с климатичните условия и почвеният състав. Инженерните комуникации – осветление, автоматизирана поливна система, канали, шахти, кабели. И не на последно място общият дизайн.

И в крайна сметка творецът е творец независимо от всичко. Не спирайте да творите!