Семейна градина – проект и реализация

 


озеленяване на градина в панчарево

Тук Градината е място за отмора и наслада. Плавните и хармонични линии, създават пространство, изпълнено с усещане за спокойствие и уют.


   


 
1. Ситуация 

  


2. Концепция 

Композицията на двора е определена от структурата на ниското строителство и предвиждания в бъдеще време басейн.

По задание, алейната мрежа е проектирана с възможност за разходка и возене на количка. Тя е композирана в плавни очертания като са използвани различни видове настилки, които хармонично се вписват в различните пространства. Те са изпълнени от естествен камък и от бетонни павета, които очертават желания рисунък.Обемно-пространственото оформяне с растителност е проектирано според особеностите на терена и околното пространство. Близкостоящите околни къщи са предпоставка за създаването на едно приютено пространство, чрез използването на вечнозелени растения, които едновременно да омекотят границите на имота и визуално да изолират
двора.

Също така са използвани и дървесни видове, които не само поемат изолационна роля на височина, а и осигуряват сянка през летните месеци.
Местата им за засаждане са точно определени, за да създават комфорт на обитателите. 

По желание на инвеститора в близост до бъдещия басейн е разположена палма – трахикарпус, като солитер.

В западния ъгъл на парцела се разполага кът за отдих, където да се изнесат подвижни мебели. Тук растителността е по-декоративна, тъй като ще се наблюдава отблизо. Тя изпълнява и изолационна функция, като същевременно целта е да направи това място по-интимно и уютно. Рисунъкът на настилката маркира входовете, както и разклонения и харак-
терни участъци.

До трансформатора според желанието на клиента се планира още едно паркомясто. Стената пред него се драпира с катерлива растителност, а околността се озеленява със сенкоиздръжливи видове.

В южния ъгъл на парцела се засаждат по-едри цъфтящи храсти. Те създават приятен колоритен пейзаж, който се наблюдава както от градината, така и от улицата. Оформят се поляни за отмора и игра.

В Градината има много цветя и цъфтящи храсти.

Подбрани са така, че да се редуват по цъфтеж и винаги да има нещо цъфнало. Още през зимата цветчетата на
ериката ще внесат колорит. В началото на сезона цъфва форзицията, през пролетта рододендроните и филаделфусът се отрупват с цветове. През лятото не спират да цъфтят дървовидната ружа, спиреята, вейгелата, лавандулата и прозорчето (потентила). Някои от тях имат много продължителен цъфтеж, обхващащ и есента.
Хостата, макар да е декоративна предимно с листата си, цъфти през лятото.

Пъстролистните и вечнозелени растения също дават колорит и не са пренебрегнати. Ползвани са предимно форми с изпъстрени в жълто и с бели кантове листа, както и сребристо сините, но има и един вид – палмово листен, с червени листенца. Представители на вечнозелените видове в градината са туите, лъжекипарисите, аризонските кипариси, смърчът, рододендронът, лъскавият нокът, винката и др.

Незаетата от декоративна растителност площ е предвидена за затревяване.
Като цяло растителността е композирана в пейзажни групи покрай оградата и на специфични места по алейната мрежа като така се оформя уютен и интересен двор през всички сезони на годината.


 3. Екшън


Дренажи
   
Поливна система
  
Настилки
  
Растителност
  
  
  
Осветление
  
Басейн – предстои