Затревяване – Зелен килим


Да направиш зелен килим не е чак толкова сложна работа.
Просто трябва да се внимава в някои възлови моменти да не се направят грешки.
Останалото е къртовски труд.
Самото засяване на семената е нищо работа в сравнение с подготовката преди това и съответно поддръжката след това.

Преди изобщо да започнете да правите тревен килим трябва да си отговорите колко, кога и как може да се грижите за него. В зависимост от този отговор си избирате тревна смеска или въобще не взимате такава. Ако няма да се грижите чак толкоз много, просто поливайте редовно и косете, когато можете – няма да имате трева като на Уембли, но поне ще ви е зеленичко. Троскотът, детелината, глухарчетата ще придадат тази багра. Разбира се, може и да метнете малко райграс на голите места.

В случай, че искате елитен тревен килим нещата малко се усложняват. Хубавите тревни смески, които правят гъст тревен килим, устойчив на утъпкване, изискват повечко грижи. Така че предварително помислете колко вода ще може да му осигурите и в зависимост от това избирате. По-сухоустойчивите, разбира се, са по-груби и не са за препоръчване в декоративни градини.

Подготовка. Когато си закупите едно растение, вие му осигурявате саксия, торопочвена смеска, засаждате го и го поставяте на най-подходящото за него място. Е, така и с тревата, само че нейната саксия е определена навън на ливадата, но манипулациите не бива да са по-малки защото не става въпрос за едно растение, а за над-милион, като покълнат ги пребройте.


Та какво правим:

1. Почистване – това няма да ви обясня защо

2. Третиране с хербицид – купувате Раундъп и пръскате всичко, като внимавате и пазите растенията, които искате да останат все пак. За целта избирате тихо време (да не духа вятър), както и поне 2 часа да не вали. Този тотален хербицид убива нежеланата плевелна растителност, като прониква в нея през зеленото, така че трябва да са се разлистили.

3. Изкореняване на първична растителност – точно след 2 седмици, ако сте се справили добре с пръскането и сте спазили пропорциите от етикетчето всичко ще е пожълтяло. Тогава с мотиката премахвате всичко, големите растения махате с все корена.

4. Прекопаване – ако имате фреза ще е най-добре. Но в стандартния случай с правата лопата (бел, лизгар, или като го знаете) обръщате почвата, като не я оставяте на буци, а добре я разбивате.

5. Изхвърлете си боклуците

6. Почвата – Ако е нужно още почва – докарайте. Почвата за тревен килим е добре да е по-песъклива. Така че, ако е глинеста непременно добавете пясък. Тревата със сигурност се чувства по-добре на пясък, отколкото на глина. Помислете за дренажите.


 


7. Заравняване – след като сте подготвили почвата, установили сте наклоните за оттичане на водата, идва на ред финото заравняване. С греблото минавате целия участък и леко – полека разбивате всички буци, премахвате всички камъни. Дерете, лющете, дърпате, влачите, докато стане всичко една плоскост без вдлъбнатини и хълмове, без плевели, буци, камъни и тем подобни.

8. Наред е избора на тревна смеска. Та след като сте избрали многокомпонентна тревна смеска, подходяща за вашия терен, трябва да си я закупите. Тук е един възлов момент. Не се скъпете за 2-3 лева повече. Грехота ще е, ако целия ви труд отиде на кино за малко по-евтина тревна смеска. Освен това си вземайте от кутии или пликове, а не насипно. Насипно е по-евтино, но в големия чувал по-тежките семена падат по-надолу, а по-леките остават на горе и така рискувате да вземете само един вид, а както споменах това е многокомпонентна тревна смеска. В нея са селектирани няколко вида треви.

9. Сеене. Големият момент. Няма нищо кой знае какво, просто трябва да наръсите навсякъде равномерно количество. Обикновено разходната норма е едно кило семе на 25 квадрата. На кутията трябва да си пише точно, а и с картинка ще е показано как се сее с кръстосан посев, а и много е изписано по този повод.


 


10. Зариване на семената – образно казано, но си е точно така. Още една трудоемка работа. Става по следния начин: взимате греблото и със зъбците вкопавате почвата заедно със семената на вътре. И така удар до удар без да влачите и дерете, минавате целия терен. Цялата ливада да стане като швейцарско сирене. По този начин семената се примесват с горния слой на почвата навлизайки на необходимата дълбочина, а и се скриват от гълъбите.

11. Валиране. Тази манипулация се извършва със 100 килограмов валяк. Един такъв валяк струва към стотина лева, но той ще ви е необходим не само сега, а и в бъдещата поддръжка. Ако нямате в момента може да ползвате две дъски и като ги местите и газите по тях да утъпквате, като ъгли и тесни пространства може смело да газите с крак.


 


12. Поливка – любимо…това показва, че идва края. Поливайте чрез дъждуване обилно, но внимавайте да не изровите семената и да не правите вади и локви. После повторете.
Топлината и влагата ще накарат семената да покълнат. Изчакайте да дръпне повечко и тогава окосете с височина на ножове при косачката 6-8 см. Поливайте, валирайте, оплевете. Наторете с комбинирана тор NPK (Азот, Фисфор, Калий).И тук започва създаването на тревния килим.