ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ.... в процес на работа

Вариант 1

Водеща идея при оформянето на този двор е осигуряване на приветливо и стилно градинско пространство.

Осигурен е спокоен и лежерен достъп до различните кътове на Градината, за подпомагане по-активното им ползване.
Широките стъпала привличат внимание и насочват активния поток по приятен и не задължаващ прийом, за разлика от тесните стълби, които предполагат шмугване и на подсъзнателно ниво бързаме да излезем от тях. Тясното пространство налага забързване на ход, присвиване, докато широкото ни предразполага към забавяне, отпускане, вдигане на глава и оглеждане, притегля ни с усещане за безопасност.

Настилката в този вариант е проектирана с естествен камък. Използвани са жълт гнайс и червен пясъчник и двете с оформени плочи. При тях имаме еднаква ширина от 15/20/25/30 см и свободна дължина.
В по-голямата си част, настилката е предвидена с топлия цвят на гнайса, но на определени места, за маркиране на особености като стъпала и входове или за насочване на движението, е ползван контрастен червен пясъчник.

Входното пространство е разчупено за насочване и привличане на повече енергия. Градинският вход към къщата е проектиран успореден с нея.
Тази част на проектът ще бъде допълнително моделирана след уточняване на реалните очертания тук.

Обиколните стъпала са преместени по-далеч от къщата, за осигуряване на повече светлина и са разширени за по-комфортно ползване. Те са удобен подход за навлизане в градинската част, без да се налага минаване през дома.

При извивката на сградата, от южната страна, алеята е разширена с малка площадка, на която е разположена широка и удобна дървена пейка с облегалка, приютена с гръб от вечнозелени растения. От това местенце се разкрива красива гледка към Градината, позволява ни да я почувстваме по-пълно и да се порадваме на природната част от имота.

Голямата южна площадка е отворена към Градината с широки и ниски стъпала, предразполагащи ползването им и съответно навлизането в тази част на Градината.
Денивелацията тук е разиграна чрез изграждане на два ската и създаване на равен терен между тях. Скатовете не изискват подпорни стени, могат да бъдат като затревени, така и декоративно оформени чрез вечнозелена красива растителност, съчетана с камък. Камъкът и скалните късове са чудесно допълнение към една Градина – освен, че допринасят към естествеността на пейзажа, те визуално разширяват пространството.

Тук е ситуирана дървена платформа за отдих сред Градината, върху която да се разположи градинска мебел – диван, люлка или дори само възглавници.
Предложено е и място за огън – голяма, вдлъбната купа от подходящ материал.

Стъпалата към басейнът също са изменени. Комфортният и приятен достъп е от първостепенно значение в един дом, за да се чувстваме уютно и да припознаваме пространството като лично.

Достъпът към северната Градина също е трансформиран. Съществуващото тясно стълбище по-скоро действа отблъскващо и не буди желание за насочване в тази посока. Това е една скрита Градина... което може би е желанието в момента?
В този вариант широките стъпала примамват движението насам.
Чешмата е преместена в досегашния вход на барбекюто като има възможност за ползването ? от двете страни – и отвън и отвътре.
Входът към барбекюто е преместен от северната страна, с червена площадка пред него. Цветът привлича вниманието и насочва движението натам.
Обходната алея в северната градинка е предвидена като плочопътека, а изходът към гаражите е преработен с по-широки и удобни стъпала.

Растителността в дворът е допълнена предимно с бордюри и живи плетове, които да създадат стилна атмосфера и да приютят пространството.
Северната градинка е облагородена с вечнозелени и цъфтящи растения, както и ниски тревисти видове в пейзажен и по-свободен стил.


Вариант 2

Ландшафтният дизайн в този вариант е решен в геометричен стил.
Предложена е настилка от светло сив гранит, с включвания от червен гранит или пясъчник.

Входното пространство е подчертано и изчистено, а стъпалата за обиколната алея са изтеглени назад, за да се увеличи достъпът на светлина до приземния етаж и да се освободи фасадата.

Южната площадка е отворена към градинската част, чрез три широки стъпала, които да приютят пространството и да позволят ползването на тази част на двора.
Теренът и тук е раздвижен чрез широки скатове, които да позволят изравняването на определена част и съответно Градината да стане функционално използваема.
По-стръмните участъци могат да са както затревени, така и декоративно оформени чрез камък и красива растителност. Преминаването им е осигурено чрез каменни стъпки, но наклонът ще е приемлив и за свободно качване и слизане.
В тази част е предвидена дървена платформа за отдих сред зеленина.

Декоративното оформяне на тези части от голямата поляна прибавя допълнителен интерес към градината и предлага красива пейзажна картина на всеки, който влиза в имота.

Към зона басейн са предвидени дървени стъпала, които като топъл материал са изключително приятни като въздействие и ни подканват да ги ползваме. Разширени са за по-удобен достъп и по-приветливо настроение на дворното пространство.
Около самият басейн е предвидено изграждане на дек от екзотична дървесина.
В този вариант е изградена плочопътека, кантирана с цветен бордюр която се свързва с декоративно оформения скат, служещ за фокусна точка откъм мястото за отдих там и съответно е живописно оформен.

Северната Градина също е оформена в строги линии, но различните видове растения внасят жизненост и целогодишен интерес.
Достъпът до тук е изменен и са проектирани по-широки стъпала, входът към барбекюто остава на същото място, а чешмата е преместена от северната страна на навеса, отново с възможност за ползване, както от вътре, така и отвън.

Местенцето за отдих в тази градинка е приютено с дървена платформа, върху, която може да се разположи удобна градинска мебел. Пространството около нея също е приютено чрез растителни бордюри и групи.


Вариант 3

Тук пространственото е оформено чрез меки и плавни линии, в пейзажен стил.

Входното пространство е маркирано с декоративна настилка, разположена в кръг, която може да изобразява мандала. Такъв рисунък може да се впише и в настилките пред входовете на дома и площадките.

Стъпалата и тук са изтеглени по-назад, а южната площадка е отворена с овални, широки и ниски стъпала към Градината.
Зелената част на дворът е развита на няколко нива като преминаването към всяко става чрез удобни пътеки през формирания скат.
Във всички варианти предлагам промяна в тази част на Градината, тъй като по този начин тя се превръща в използваема част на двора, за разлика от сега и допълнително предлага интересна и красива визия, на всеки, който навлезе в имота.

Басейнът и стъпалата към него са облагородени с дървена конструкция, която да внесе уют и комфорт в дворното пространство.

Достъпът към северната градинка е предвиден чрез широко стълбище, което да привлече активност и в тази посока. Чешмата е внесена вътре под навеса, но може да се изнесе и отдясно на входа.
В дъното на градинката е ситуирана кръгла площадка, върху която да се постави удобна градинска мебел.

Растителността е разположена в плавни линии, предимно по периферията на съществуващите насаждения и оформя пространството в пейзажен стил. Ползвани са предимно пъстролистни и цъфтящи храсти, които да осигурят целогодишен интерес.
Скатовете са оформени като миниатюрни пейзажи с камък и подходящи растения.


Copyright © www.savour-garden.com