ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ.... в процес на работа
ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА

Ландшафтен дизайн на частен имот.
Дворното място е с тясна и издължена форма, с многобройна сравнително скоро засадена растителност, както храстови, така и дървесни видове.
Във всички предложения, плодните храсти са прехвърлени заедно, в една част на двора, за по-комфортно ползване и балансиран дизайн.


ВАРИАНТ 1

При дизайн на сравнително малки площи, от съществена важност е композицията, линиите и детайлите, с които изграждаме пространството.

В този вариант Градината е организирана с няколко отворени овални площи, които създават илюзия за преминаване през различни пространства и същевременно визуално го разширяват. Това е особено подчертано с кантирането на свободните площи, което спомага за хармонична, изчистена и спретната визия – тя е от особена важност при наситено озеленяване, за ясно очертаване на пространството и подчертаване на декоративните растителни групи.
Ясното разграничаване на тревните площи съдейства за по-лекото и интуитивно възприемане на декоративните площи, които носят настроение на оригиналност, но и на принадлежност и уют.

Алейната мрежа плавно и внимателно преминава през съществуващата вече растителност. Елегантни извиващи се линии се включват към кръгли площадки с настилка, при входовете и кътовете за отдих.
Алеята е предвидена като плочопътека, изпълнена от бетон на място, чрез шаблон, тъй като в по-голямата си част плочите са с еднаква форма и размер.

Кътове за отдих са предвидени пред входа на дома, в дъното на имота, където можем да се възползваме от дълбоката сянка и същевременно да привлечем активност и в тази част на двора. Местенцето пред Брезата и Бамбукът е чудесно кътче за дървена пейка, а също и от южната страна на парната баня, където Магнолията и Кедрите хвърлят сянка и приютяват приятен кът за разпускане, декориран с красива и привлекателна растителност за наслада за очите.

Парната баня е съществен елемент от Градината и за по-хармонично вписване в общата картина е добре да бъде облицована поне част от нея с дървени летви, които могат да са с различна ширина, с определен рисунък.
Дървения материал веднага ще приюти постройката и тя няма да стои като отделна част, а ще се впише в общата картина.

Пред входа на дома, зеленото пространство е композирано като красив зелен пейзаж с камък и ниска растителност, три, асиметрично разположени, вечнозелени топки за акцент, а по периферията е разположена изключително декоративна растителност като Японски Кленове, Рододендрони, нежни треви и красиви храсти.

Растителността в Градината се развива в бордюри и живописни групи от вечнозелени, цъфтящи и листнодекоративни храсти около площадките.

В този вариант покрай западната и източната ограда са засадени увивни растения – ароматни катерливи Рози покрай западната и пъстролистни Бръшляни и Текома (цъфти с оранжеви цветове) по източната.



ВАРИАНТ 2

Композицията тук е в по-свободни форми, но въпреки това е стегната с растителност, засадена в бордюри и ниски живи плетове, които да подчертават пространството.

Ръководещ принцип при композирането на тази Градина е създаването на красиви пространства и обособени кътове, които да привличат интереса ни.
Разхождайки се из нея, ни се предлагат различни картини, които носят усещане и за уют и интимност в това пространство.
От кътовете за отдих се разгръщат живописни перспективи по протежение на Градината.

Изградена е една лъкатушна основна алея, която се разклонява към няколко по-големи или по-малки площадки.
S – образните плавни линии подвеждат окото от едната страна на градината към другата, уголемявайки пространството и правейки малката градина да изглежда по-голяма.
Извиващите се линии създават усещане за импулс, движение и ритъм.

Площадката пред дома е приютена с вечнозелен жив плет откъм източната си страна, както и с цъфтящи и листнодекоративни храсти и цветя около нея.

Пред Брезата и туфата Бамбук е предвидена дървена пейка, от която можем да се наслаждаваме на Градината под леката сянка, която ни предлагат високите растения.

Площадката в южната част на терена може да се ползва, както за събиране, така и за разполагане на градинска мебел – фотьойли или пък хамак.
Покрай източната ограда тук са засадени вечнозелени Туи, които да приютят този кът, заедно с пищната декоративната растителност наоколо.
На бетонната ивица покрай съседната къща са разположени три големи кашпи с ниски декоративни дръвчета.



ВАРИАНТ 3

Това е един по-структуриран вариант, но предимно като оформяне композицията на пространството. Растителността е разположена в свободни декоративни групи, които ни предлагат прекрасни живописни гледки.

Алейната мрежа е развита в геометрични линии и функционално свързва отделните зони в двора.
Пред дома, площадката е удължена до съседната къща, където практично е разположено място за сядане. Стената тук предлагам да бъде декорирана с дървено пано, за приютяване на това пространство.
Същото е чудесно да се направи при парната баня.

Най-южната площадка тук е предвидена като дървена платформа. Дървеният материал винаги ни привлича с удобството и топлината си. Окачването на дървени панели по съседната сграда ще създадат приветлива атмосфера и усещането, че не просто сме навън, а че сме в уютна обитаема площ на открито.



Copyright © www.savour-garden.com