ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ.... в процес на работа

ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА

Основният стремеж при дизайнът на тази тераса е превръщането и в елегантно, уютно и обитаемо пространство, което да е част от дома, но на открито.
Терасите са силно желано външно пространство за отдих, особено, когато нямаме частен двор и лична градина. Дори и при съществуващо дворно пространство, терасите са търсени за интересните гледки, които предлагат, позволявайки на собственика да се наслаждава на градските светлини от комфорта на личното си пространство.

Терасите са продължение на жизненото пространство, предлагайки място за кафе, почерпка или вечеря, за отдих или пък дори за готвене. Тренда за изнасяне на интериорни елементи навън спомага за разширяването на ползваемото жизнено пространство.
Когато разполагаме мебели и други елементи от интериора навън, ги съобразяваме с условията там и ги избираме освен според тяхната естетическа стойност, но и според устойчивостта им на конкретните условия.

Основен проблем във функционалното зониране на тази тераса в момента е комфортния достъп към североизточният ъгъл, който става чрез мушване зад една колона и тесни стъпала, водещи до останалата част на балкона.
Оптимално решение е разширяването на стъпалата и включването им към общия дизайн на пространството. За удобно и лежерно преминаване, стъпалата са проектирани по цялото протежение на носещата греда като от едната страна са дори по-широки, което позволява да бъдат ползвани и като места за сядане.

Североизточният ъгъл навсякъде е решен с дървена настилка, включително стъпалата, което веднага поражда усещане за уют и спокойствие.
Сегашната настилка от дървени плочи е заменена с дълги дъски без улеи, които привнасят много по-елегантно впечатление, за разлика от накъсания растер на поотделно наставените парчета.


ВАРИАНТ 1

Пространството е структурирано чрез настилка и дълги облицовани кашпи – клоцове.
Настилката е изключително силен елемент в композицията на едно пространство. За едно луксозно изживяване и настроение, тук, както и във всички останали варианти, е предложена като светъл и топъл материал, какъвто е врачанския варовик. Плочи в едър растер, които оптически разширяват пространството и създават стилна и представителна атмосфера.
Южната и СИ зона на терасата са обособени като кътове за отдих с дървена настилка – платформи от екзотична дървесина.
Ю зона е чудесна за възползване от топлината и светлината на Слънцето, рано сутрин и следобед, докато СИ предлага изглед към града и сянка и свежест през горещите дни. Тук може да се разположи мека външна мебел или люлка.

Пространството от тази страна е декорирано с дълги клоцове и засадени в тях бордюри от Чемшири и сезонни цветя.
Като акцент са ползвани три квадратни кашпи със зелени топки Чемшир, разположени пред източния подход към терасата. Същият елемент е повторен и пред северния подход за унифициране на пространството.

Интересен детайл в северната тясна част на терасата, която свързва площадките е огледално пано, разположено по протежение на цялата стена до стъпалата към северния подход и отразяващо декоративната кашпа със зеленина и същевременно визуално разширява пространството. Огледалният детайл е с оптимална височина от 60 до 80 см.

Западната площадка, която се намира на най-високо ниво се предвижда за разполагане на дървена мебел – маси, столове или пейки, за събиране и хапване. Близостта ? до кухнята, прекрасния изглед, който предлага, я правят подходяща за място за събиране на гости и семейство.
За по-голям комфорт и уют, тук е удачно да се поставят завеси или транспаранти за регулиране на течението.

На определени места по парапета на терасата са изработени дълги ниски кашпи за разполагане на сезонни цветя. Те са закрепени от външната му страна и позволяват поставянето на отделни сандъци и саксии.



ВАРИАНТ 2

Композиционно пространството е организирано на кътове за отдих.
Тук отново е ползван врачански камък, който внася светлина и топлина. Дървените платформи също прибавят топла нотка и уют и спомагат едно комфортно и спокойно преживяване навън.

Изградени са няколко дървени пейки – в Ю зона, за използване на слънчевите лъчи и в СИ зона, където е оформена зона за отдих. Местата за сядане позволяват и веднага пораждат нагласата за удобство и релакс.

Зеленината в този вариант е богата и разнообразна. Ползвани са, както вечнозелени растения, така и широколистни храсти и тревисти видове. Иглолистни спирали, нискорастящи Борове, пъстролистни треви, акценти от сезонни цветя и други.
Всички те са засадени в матово черни съдове, изработени от най-високо качество устойчива и лека пластмаса, с елегантен дизайн, издържаща до -60°С.

Изградени са и няколко клоца, облицовани с врачански варовик – квадратни кашпи, високи 70 - до 80 см, включени към конструкцията на пейката в южната част на терасата и по-дълги кашпи в СИ част, които са декорирани с ниски вечнозелени бордюри от Чемшир и сезонни цветя, които прибавят стегната структура и модерна нотка в зеления дизайн на това място.
И тук на стената при най-тясното преминаване в СИ зона е ситуиран огледален елемент, който оптически да разшири пространството и да отрази зеленината срещу него.

Пред северният подход е разположена дървена платформа, която да внесе уют в тази част на терасата. Най-високата площадка е предвидена за събирания и съответно за разполагане на голяма маса със столове или пейки.
За по-голям комфорт и уют, тук е удачно да се поставят завеси или транспаранти за регулиране на течението.

На определени места по парапета на терасата са изработени дълги ниски кашпи за разполагане на сезонни цветя. Те са закрепени от външната му страна и позволяват поставянето на отделни сандъци и саксии.



ВАРИАНТ 3

Композиционно тук е разширена дървената настилка, предимно в южната зона, където е изградена и дълга пейка.
СИ зона е свободна за разполагане на мека външна мебел или люлка.
Пред северния подход също е ситуирана дървена платформа с пейка.
Покрай парапетите са разположени дълги кашпи с височина 60 – 70 см със засадени в тях вечнозелени растения. Като акцент до тях са поставени високи матово черни съдове, изработени от най-високо качество устойчива и лека пластмаса, с елегантен дизайн, издържаща до -60°С.
Така пространството е организирано в минималистичен, съвременен стил, с изискана визия.

Най-високата площадка е предвидена за събирания и съответно за разполагане на голяма маса със столове или пейки.
За по-голям комфорт и уют, тук е удачно да се поставят завеси или транспаранти за регулиране на течението.

На определени места по парапета на терасата са изработени дълги ниски кашпи за разполагане на сезонни цветя. Те са закрепени от външната му страна и позволяват поставянето на отделни сандъци и саксии.

 

За блясък и разкош, можем да включим към дизайна на терасата този специално създаден за външни условия полюлей от Masiero.



Copyright © www.savour-garden.com