ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ.... в процес на работа

Обяснителна записка

Ситуация
Имотът се намира на приблизително 800 м надм. вис.
Около къщата е изградена настилка от речен камък и бетон.
Източната част на дворното пространство е заета от термо-помпа на метър и половина под повърхността и на три – четири метра от източната и южна ограда.
Североизточната част на двора е предвидена за стопанска градина, в която има оранжерия, навес за дърва и т.н.
Направен е изкоп за езеро.
Мястото на сондата за вода ще бъде отбелязано с декоративен кладенец.
На територията има няколко новозасадени дръвчета – Орех, Слива, Дъб, Бор и Ела, а на места покрай оградата – Пираканта.
Желани елементи в Градината са кът за деца, място за уединение, рекичка, която да се влива в езерото чрез водопад, лехи с вълнообразни форми.

Ландшафтен дизайн
Дворът на един дом не е просто терен там някъде отвън, напротив – той е място, което обитаваме. Той е картина, която привлича погледа ни, когато го зърнем през прозорците и Градина, която ни подканя на навлезем в нея, когато сме навън.
Дизайнът на Градината въздейства върху настроението ни и подсъзнателната представа, която имаме за себе си и домът си.

Във всички варианти южната Градина е композирана като красив пейзаж.
Релефът тук е терасиран на две нива – настилката преминава в поляна, която след около три метра, се надига чрез декоративен скат с около 60 см. Горното ниво е проектирано като привлекателно място, което примамва погледа още от вътре – това е изгледа, който ще се вижда от прозорците на дома. Вместо да повтаря визията на полетата отвъд оградата, тук се случва нещо, което провокира интерес, привлича внимание, подканя ни да се насладим на Градината и да навлезем в нея.
Визуалното отделяне на двора от пространството отвъд, ни помага да създадем по-уютна и интимна атмосфера в дома си. Дворът се преобразува в лично пространство.

Композиционно Градината е стегната с функционална твърда настилка и оформена с хармонично извиващи се пейзажни ивици и бордюри, които внасят жизненост в пейзажа, а ритъма от повтарящи се видове обединява пространството.
Водният елемент облагородява и освежава духа на мястото. Той е моделиран като миниатюрен пейзаж – рекичка, която се влива в езеро чрез водопад, оформена чрез оригинален релеф, камък и множество растения – цветя, декоративни храсти и иглолистна зеленина. Всеки един фрагмент увлича и предразполага да приближим, носи наслада от виталността на сътворената природна картина.

Детската площадка в югоизточния край на двора е приютена с растителност, включително дървета, които да осигуряват сянка през горещите месеци.

Покрай стопанският двор са засадени ниски декоративни плодни дръвчета и храсти, а покрай източната ограда – Малини.

За декориране на предвидените за зеленина клоцове около къщата, са предвидени Здравец и Ириси, а от южната страна – сезонни цветя.





Copyright © www.savour-garden.com
Озеленяване с Дъх на  Гтадина