ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ.... в процес на работа

Обяснителна записка

Теренът, предвиден за ландшафтен дизайн е тераса на последния етаж от жилищна сграда, с размери малко над 60 кв.м, южно изложение и с изглед към планината Витоша.
В определената площ се откроява изграден вече комин.
По задание източната страна на терасата е окантена с вечнозелен жив плет.

Освен на зададената територия, кашпи с растителност могат да се разположат също и покрай парапетите на терасата.


Вариант 1

Теренът е композиран в пейзажен стил, с характерен нюанс, определен от японското градинско изкуство. Без употреба на специфичните форми и елементи, но използвайки принципите, които улавят духа на природата.

Изграден е миниатюрен планински пейзаж.
Свежа зеленина и камък, които създават илюзията за много по-голямо пространство и дори на подсъзнателно ниво човек се чувства сред природна среда.

Изключително въздействаща композиция, която винаги ще привлича окото, релаксира съзнанието и никога няма да се превърне просто в част от обстановката (която вече не забелязваме).

Теренът е оформен с хълмове, които изпълняват няколко функции. Първо е от изключителна важност по-високото ниво на почвата, която да осигури добра закрепваща основа за кореновата система на растенията, особено по-високите. И второ, заиграването с релефът, позволява създаване на впечатляваща природна картина, разчупва пространството и позволява насочване на съзнанието, което възприема пейзажа.

Коминът е хармонично вписан в общата визия. Той може да е облицован с подходящ материал, в който да бъдат издълбани или изрисувани символи, картини, фрази, които да завихрят енергия на радост, просперитет и щастие, както е показано на допълнителните картинки в изображението на първи вариант. Така коминът като характерен елемент няма нужда да се прикрива, а напротив – ще бъде красива част от цялото.

Растителността е предимно вечнозелена и иглолистна. Използването на иглолистна растителност, чувствително покачва нивото на свежест и здраве във въздуха. Тук е ползван изключително подходящ вид от рода на Боровете – фитонцидите, които излъчва пречистват и дезинфекцират замърсения въздух, обогатявайки го с наситени отрицателни йони, които, както е известно действат благотворно и на физическото, и на емоционалното ни състояние.

Ползвани са няколко Бора, които загатват идеята за гора и формират структурата на пространството, включително и като преход за изгледа към Витоша.


Озеленяване с Дъх на Градина
Вариант 2

Композиция в пейзажен стил, с използване на интересни вечнозелени, широколистни и цъфтящи видове.
Организирани са две свободни растителни групи, които са стегнати с кантове от жив плет – от източната и южна страна. От изток са засадени Туи, с височина над 150 см, докато от юг са разположени по-ниски – докъм 80 см високи Дървовидни Чемшири.

Групите са съставени от листондекоративни храсти със слънчево жълти и пъстри листа като на долната картинка, както и пълзяща златиста форма на Кедър.

Включени са и видове от рода на Бора – ниски, бавнорастящи видове, както и по-високи екземпляри, които могат да се поддържат в определена форма, размер и височина чрез редовна резитба.

В лехите, между вечнозелените растения, през летните месеци могат да се засаждат едногодишни цветя, които да цъфтят цяло лято, внасяйки жизненост, колорит и оригиналност през различните години.

Коминът в този вариант е облицован с огледално фолио, в мек, топъл нюанс. Така получаваме ефект на сливане с околната среда, като същевременно визуално разширяваме пространството. Златистият оттенък е важен, тъй като придава топлина и мекота, която свързваме с уюта на дома.


Вариант 3

Композицията е в геометричен стил.
Периферията на теренът е окантена с висок вечнозелен жив плет от изток и по-нисък откъм юг и запад. Пред него е разположен бордюр от пъстролистни ниски храсти, които могат да са както със светли, бяло зелени листа, контрастиращи на тъмнозеления цвят зад тях, така и яркото, слънчево жълто на Японската Спирея.

Пространството е разчупено от надигане на терена в три хълмчета, които са композирани с камък и Борове.

Като цяло картината е изчистена и стегната, с акцент върху релефа и играта на камък с иглолистно дръвче.

Коминът в този вариант е облицован с огледално фолио, в мек, топъл нюанс. Така получаваме ефект на сливане с околната среда, като същевременно визуално разширяваме пространството. Златистият оттенък е важен, тъй като придава топлина и мекота, която свързваме с уюта на дома.


Вариант 4

Геометричен дизайн, с декоративна група около съществуващото коминно тяло. Предвидени са високи колоновидни иглолистни видове, както и по-ниски вечнозелени и пъстролистни храсти.

Коминът може да е облицован, както от каменни или теракотени плочи, така и с огледално фолио, което да отразява растителната група около него.


Вариант 5

Елегантна композиция, с плавни линии.
Ивица от кълбовидни вечнозелени растения с различни размери, се извива по протежение на цялата зелена площ.
Между тях за засадени групи цветя, предимно Ириси, които могат да се съчетаят летните месеци с други грудкови, луковични или сезонни цветя.


Copyright © www.savour-garden.com
Озеленяване с Дъх на Градина Озеленяване с Дъх на Градина Озеленяване с Дъх на Градина Озеленяване с Дъх на Градина