ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ.... в процес на работа

Общи положения:
В оформянето на пространството на всички варианти са включени няколко едроразмерни дървета.
До зона куче е хубаво да се предвиди плътна сянка, там е поставена Магнолия `Галакси`, цъфтяща в красив кораловорозов цвят преди разлистване.
В предният двор е разположена и Бреза (няколко Брези заедно).
В южната част на двора, покрай обиколната алея е засаден декоративен Клен, с чадъровидна корона от нежни, зелени листа, който грее в огнени цветове през есента.
Те създават една свежа и комфортна атмосфера, която предразполага ползването на градинската среда. През летните месеци повърхностите се нагряват и от тях лъха топлина, това е и причината чрез по-едроразмерни дървета да се противопоставим на задуха, в полза на свежия въздух.

При зеленото композиране на дворът са избрани бавнорастящи видове с правилна и компактна корона или такива, които ще се поддържат като бордюри и живи плетове. Така се създадава организирана обстановка, от която лъха спокойствие, елегантност и стабилност.
За омекотяване на визията са използвани декоративни треви.

Геометричният стил и сравнително малкото пространство налагат 90° завои на настилката, затова тези ключови места са декоративно оформени със задънки от интересни растителни групи и ефектни орнаменти от подходящи материали (вази, съдове, статуетки, колони и т.н.), украсени със сезонна и вечнозелена растителност, за целогодишен интерес.


Първи вариант:
Общата визия на озеленяването предвижда редово засаждане на компактна и бавнорастяща растителност. Бордюри от вечнозелени и пъстролистни форми. Като акценти са включени Рододендрони и групи с цветя – многогодишни и сезонни.
За очертаване на пространството и внасяне на жизнен дух и настроение, са предвидени високи иглолистни Смърчове - специално подбран вид с тясна корона, за да се вписва хармонично в очертанията на двора дори и след десетилетия.
Покрай колоните на входната алея са поставени групи с цветя и високи (до два – два и половина метра) конусовидни вечнозелени видове, които да допринесат със жизнения си наситенозелен цвят и активен аромат за настроението на преминаващите.
Покрай зоната на кучето са засадени сравнително ниски – докъм 70-90 см-ови вечнозелени храсти, съчетани с по-ниски цветни групи. Така се обособяват отделни пространства за декоративна, представителна (входна) Градина и място за домашен любимец.
В сравнително малкото по обем дворно място е важно да се планира дизайн, който да създаде комфортна обстановка за наслада и релакс на духа.

озеленяване Озеленяване с Дъх на Градина


Втори вариант
Използвани са предимно вечнозелени видове, с превес на иглолистни. Смърчове и Борове, които са с изключително здравословно въздействие. С естествените си антибактериални свойства, те пречистват и освежават въздуха. Биоактивното им действие и отделянето на органични продукти получават психологичен, емоционален и поведенчески отклик в човешкото тяло и съзнание. Например изследвания за алфа-пиненът, отделян от боровете, показват намаляване на напрежението и умствения стрес, подобряване на физическото и душевно(умствено) здраве; спомага за бързо възстановяване при умора и изтощение.
Всичко това идва да подчертае голямата положителна роля на иглолистните растения като Смърчове и Борове при участието им градинските композиции.
С използването на определени видове може да се формира и развие изключително интересна атмосфера и среда на живот, на релакс, наслада и спокойствие.
Те не само пораждат здравословна и красива среда, но визуално създават интимност, определят и структурират вашето лично пространство, отделно от съседното обкръжение.

озеленяване Озеленяване с Дъх на Градина


Трети вариант
Пейзажна композиция, която е развита в плавни очертания.
Насищане на пространството с природа.
Наситено зелено – декоративни групи, които изграждат миниатюрен пейзаж, стегнат в хармонични пейзажни линии.
Входната, представителна Градина е оформена с овална поляна, която е окантена с нисък вечнозелен бордюр.
На определени места са разположени цветни акценти за внасяне на жизненост в картината.

озеленяване Озеленяване с Дъх на Градина


озеленяване Озеленяване с Дъх на Градина

 


Copyright ©www.savour-garden.com