ИДЕЙНИ ПРОЕКТИ - ГРАДИНСКИ ДИЗАЙН .... в процес на работа

Композиционното решение на двора е повлияно от предпочитанията на собствениците за атмосфера и елементи в Градината.

Функционално дворът е разделен на отделни кътове, а основните елементи в него са, както следва:
- зелена Градина с пъстри акценти и плавни очертания;
- площадка за барбекю;
- воден елемент;
- осигурен достъп до складово помещение;
- зеленчукова градина.

Вариант 1

Входна Градина – плавно очертана алея, максимално близо до входната врата на къщата. Входната площадка е декорирана с дизайнерски кашпи, в които през различните сезони се оформят подходящи и красиви растителни композиции. Зелените площи са композирани с вечнозелени акценти и червенолистен Клен.

Достъп до складово помещение – алея, минаваща непосредствено до сградата.

На изток от къщата настилката е уширена в площадка за сутрешно кафе, а полянката отпред е декорирана по периферията с ниска вечнозелена и цъфтяща растителност.

Зеленчукова градина – ситуирана е в ЮИ част на терена и е окантена с храстова растителност, която визуално я отделя от декоративната Градина.

Барбекю зона – разположена в ЮЗ част на двора. Свързана е с останалите елементи на двора чрез плавно извити алеи и плочопътеки.

Воден елемент – аранжиран е сред поляната, в близост до барбекюто за достъпна визия и наслада от играта на водата. Изграден е в композиция с камък и растителност.

Южната част на двора е моделирана като поляна с плавни, пейзажни очертания, а по периферията й са засадени вечнозелени, цъфтящи и почвопокривни храсти.


Вариант 2

Геометизирано и по-стегнато решение.

Входна градина – плавно извита алея, окантена с нисък, вечнозелен бордюр. По оградната линия редово са разположени едри вечнозелени растения.

Достъп до склада – чрез плочопътека върху филц и речен камък.

Алейната мрежа откъм източната страна на къщата е уширена и се образуват две площадки, за релакс и помощна. Градинското кътче тук е окантено с ниски бордюри, кълбовидни форми и ниски пълзящи рози.

Барбекю зона – геометрично очертана, с гръб от сини колоновидни Лъжесипариси.

Воден елемент – разположен е непосредствено до площадката

Зеленчукова градина – в ЮИ част на двора, отделена с жив плет от останалата Градина.

Поляната е оформена с бордюри и редово засадени интересни храстови видове.


Вариант 3

Пейзажно решение.
Входна Градина – извита алея, с настилка от правоъгълни павета, с червеникав оттенък. Площадката пред входа е декорирана с високи саксии с вечнозелени кълбовидни растения и акценти от сезонни цветя.

Достъпът до складовото помещение е разработен като Каменна Градина с ниска растителност, а минаването е осигурено чрез плочопътека. Покрай оградата са разположение вечнозелени растения. Западната страна на имота е композирана с красиво оформени пейзажни групи, а покрай оградата, са засадени редово, на определено разстояние едно от друго, високи вечнозелени видове.

От източната страна на парцела, настилката е уширена, за образуване на площадки. Тук е включен декоративен елемент от езерце с камък и цветна и ниска растителност.

Зеленчукова градина – ситуирана на ЮИ, отделена с жив плет от останалата Градина.

Барбекю зоната е под ореха в ЮЗ част на терена и е свързана със сградата чрез плавно извита алея от рязани гнайсови плочи или плочопътека.

Голямата поляна е декоирана по периферията с интересни живописни групи и високи вечнозелени растения.


Вариант 4

Входната Градина е структурирана от елегантни извивки на алеята за достъп и е композирана с декоративни Кленови дървета, с изящна листна маса, които придават чаровна атмосфера на пространството.

Растителността в този вариант е като цяло в изчистени линии, с бордюри и редици от вечнозелени растения и акценти на определени места.

Настилката е изградена от рязан гнайс.

Барбекю зоната е силна и подчертана част от цялостното оформление на Градината. Формата й репликира изхода на къщата с овалната си форма и декоративни колони. Пространството тук е е оформено като естествен пейзаж със скали(камък) и растителност.

Зеленчуковата градина също е разположена тук и е с кръгли очертания.


Вариант 5

Входната Градина е оформена с изчистени, геометризирани линии. Покрай алеите са засадени бордюри от вечнозелени растения, а в зелените площи са разположени декоративни групи.

Барбекю зоната е ситуирана на ЮИ, а достъпа до нея е осигурен чрез алея, която минава върху воден елемент. За настилка може да се използва камък или топъл дървен материал, екзотична дървесина, както за алеята, така и за площадката за отдих.

Зеленчукова градина – разположена е от източната страна на къщата.

На юг е оформена кръгла поляна, окантена с ниска растителност и високи акценти, включително и някои дървета, които да дадат визуална изолация на по-висок етаж от съседния имот.


Вариант 6

Входната градина е оформена с камък, ниска растителност и ниски дръвчета.

Барбекю зоната е разположена в ЮИ ъгъл.

Зеленчукова градинка е на изток.

Водния елемент е включен в поляната от южната страна и е в близост до бабекюто.

Проектирана е обиколна алея, която свързва площадката с различните части на Градината.


Copyright © www.savour-garden.com