Изработка на Градина със суха река

Част 1 – СЪЗДАВАНЕ НА ЛАНДШАФТЕН ПРОЕКТ

Ландшафтното проектиране – първа стъпка в сътворяването на Градина


Притежателите на двор, вилно място или имение искат да превърнат зелените пространства в райска градина, но с минимум средства и максимален декоративен ефект. Затова е необходимо изготвянето на проект – по този начин се избягват излишни разходи, както и загуба на растения, засадени на места, несъобразени с изискванията им. В настоящата статия ще Ви запознаем с проектирането – първата стъпка при създаването на Градина, а в следващaта ще можете да проследите как идеите се превръщат в реалност в процеса на изпълнение. Проектирането на градината е работа на ландшафтните архитекти. Те ще дадат най-добрите идеи за организиране на пространството, както и ще посочат най-подходящите за даденото място растения.
Процесът започва с дълги разговори със собственика относно неговите изисквания, предпочитания за стила и елементите, които желае да присъстват в дворното пространство. Понякога човек мечтае да има кът за отдих с места за сядане – беседка, пергола, барбекю, чешма, друг път иска басейн или детска площадка с люлки и катерушки, може да си е наумил да има скален кът или пък воден ефект. Всичко това се отчита и се включва в проекта. Следва картиране на съществуващите дадености – огради, постройки, денивелация, растения, настилки, шахти и т.н. В процеса на работа, ландшафтният архитект трябва да вплете така всички елементи, че да сътвори хармонична и красива композиция.

Ето как е решено пространството в един частен двор близо до София.
Единствените съществуващи елементи са построената къща, площадка за отдих на две нива и алея, свързваща дворната порта със сградата.

Изискванията на собственика са да се ползват видове, които са лесни за поддръжка. Има условие да се скрият неугледните постройки по границите на парцела, както и една от ажурните огради, да се предвиди място за отдих и паркинг за две коли. От тук насетне започва творческият процес. Ограничаващ фактор в случая е съществуващата алейна мрежа със строги линии и очертанията на имота – дворът е дълъг и тесен. Това предполага използването на по-живописни и плавни линии, които да омекотят геометрията в двора. За да не се губи пространство паркирането се планира с коловози от паркинг-елементи на тревна фуга. Жив плет от пъстролистно птиче грозде отделя местата за гариране от декоративната част на градината. Горната площадка е оформена като място за отдих с дървена пейка и кашпи с растения, които да прикрият съществуваща неизползваема сграда в съседния имот.



Поради липсата на поливна система, както и предвидения екстензивен характер на Градината, използването на инертни материали е едно удачно решение. Интересен елемент представлява сухата река от речен камък и филц, с акценти от варовиков камък. Денивелацията се преодолява с имитации на речни прагчета и водопади. В горния си край каменната река е задънена от вечнозелена иглолистна Туя (Thuja plicata), пъстролистен Сибирски бял дрян ( Cornus alba ‘Elegantissima’) с червени клонки през зимата и Рододендрон (Rhododendron), отрупващ се в цвят напролет.

Сухата река е аранжирана с почвопокривни видове, декоративни треви и ниски цветя, характерни за скалните кътове. На места за разнообразяване във вертикално отношение са добавени и разни храсти.


Проект Проекти Проектиране Ландшафтна архитектураРастителен вид:
1 Chamaecyparis pisifera ‘Boulevard’
2 Chamaecyparis pisifera ‘Sungold’
3 Juniperus horizontalis ‘Prince of Wales’
4 Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’
5 Juniperus media ‘Gold Star’
6 Pinus mugo
7 Taxus baccata
8 Thuja occ. ‘Elw. Rheingold’
9 Thuja occ. ‘Smaragd’
10 Thuja plicata

11 Acer palmatum ‘Atropurpureum’
12 Berberis ‘Atropurpurea Nana’
13 Buxus sempervivum
14 Cotoneaster salicifolia ‘Parktepich’
15 Euonymus fortunei ‘Emerald & Gold’
16 Hydrangea hyb.
17 Hypericum calycinum
18 Lavandula angustifolia
19 Ligustrum ovalifolium
20 Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’
21 Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’
22 Lonicera nitida
23 Lonicera pileata
24 Mahonia aquifolia
25 Parthenocissus
26 Potentilla hybrida
27 Rhododendron
28 Rhus typhina
29 Spiraea japonica
30 Spiraea thunbergii
31 Vinca minor
32 Yucca gloriosa

33 Armeria maritima
34 Campanula carpatica
35 Festuca glauca ‘Glauca’
36 Festuca hyb.
37 Gailardia grandiflora ‘Goblin’
38 Geranium macrorrhizum
39 Miscanthus chinensis ‘Gracilimus’
40 Molinia caerulea
41 Pennisetum villosum
42 Phlox hyb.
43 Platicodon grandiflorus
44 Sagina subulata
45 Sedum
46 Thymus hyb.


Покрай ажурната ограда са разположени ниски растения като Лъскав нокът (Lonicera), няколко групи от по-високи видове като изпъстрено в жълто Птиче грозде (Ligustrum ovalifolium ‘Aureum), смарагдена Туя (Thuja occ. ‘Smaragd’).
Неугледните гледки и постройки са добре прикрити от Партеноцисус (Parthenocissus) и Японски нокът (Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’).
На точно определени места (фокусни точки и задънки) са разположени единично или в композиции цъфтящи храсти (Прозорче – Potentila, Спирея – Spiraea), ниски дръвчета, красиви с интересната си корона (Палмоволистен червен клен – Acer palmatum ‘Atropurpureum’, Дъбилен шмак – Rhus typhina) и някои вечнозелени видове за декоративен ефект през зимата.


ЧАСТ 1 – СЪЗДАВАНЕ НА ЛАНДШАФТЕН ПРОЕКТ
Част 2 – КАК ИДЕИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В РЕАЛНОСТ
Част 3 – ИСТОРИЯ В СНИМКИ