Дизайн на Градини в интериора- нещо извън `обичайното`

 

Започвайки оформянето на едно пространство има неща, за които е хубаво да се замислим предварително. Например нуждата от деликатност и усещане за обзавеждането, разбиране на заобикалящата ни среда и на красотата в елементите.
Когато влизаме – да стъпим в различен свят.
Да усетим красотата на чистата елегантност на интериора,
разбирането и преценяването на материалите,
умението, които ни трябва, за да ги синтезираме при създаването му.
Комфортът и красотата на естествеността.

Твърди се, че декорът, който е освободен от претрупване и натруфеност, позволява на духа и настроението да се отпуснат и увеличат. Всеки детайл в интериорът се комбинира така, че да създаде жилищно пространство, което да е наистина красиво и въздействащо с енергията и хармонията си.

Замисли ли се човек, си пожелава здравословна жилищна среда с много свеж въздух и слънчева светлина. Да реализира пълния потенциал на мястото като се има предвид, какво може да се постигне с използването на полезните съвети и идеи на интериорният дизайн.

Дух и същност на дома

Градини за душата.

Градините ни свързват с природата и земята, събуждат сетивата ни, напомнят ни за цикъла на променящите се сезони, оживяват и разведряват тялото, представят възможности за спокойствие, съзерцание, размишление и дават възможност за преживяване на красотата и уважението във всекидневния ни живот.

Може да се каже, че Градината е отражение на душата, така че се грижете и за двете с любов и почит.

В забързаното градско обкръжение от бетон, асфалт, пластмаса и механизация, Градините са особено важни за баланса и красотата в живота ни. Независимо дали Градината ви е сандъче на балкона или перваза на прозореца, или вътрешен двор…

Да можем да видим и ежедневната ни среща с растенията и природата, са ободряващи за духа и подхранващи за душата.

Оформянето на пейзаж трябва да е внимателно обвързано с местните особености, както и с динамиката на дома ви и начина на живот.

Прилагането на принципите на дизайнът във вашата Градина и оформянето на вътрешното пространство могат да засилят въздействието на мястото и чувствително да увеличат усещането ви за уют в дома ви.

Изкусно аранжиране, поток на жизнена сила, енергия на растенията.

Избирайте растения внимателно заради енергичния им начин на растеж.
Съобразявайте се винаги с елементите на природата:
водата – кръв,
вятърът – дъх,
земята – структура,
огънят – душа.

Духа на мястото
достига дълбоко, до корените на дома.
Градината е не само място, в което да бъдеш, но и състояние на съзнанието.

Градинския дизайн говори на всички поколения и е чудесно, когато имаме възможност да творим в среда, която сме оформили хармонично – изнасяйки интериорния дизайн навън и канейки динамичния градински дух вътре.

Всички хора могат да открият поле за личностно изразяване в собствения им дом. Оформянето на пространството около нас, независимо градина, дом или офис е повече от хоби – това е начин на живот – ентусиазъм и желание за свежа информация и вълнуващи нови идеи.


Някои насоки:
– обмислен, целенасочен, устойчив и балансиран дизайн подчертава и усилва функционалността, практичността и естетиката на окръжаващата среда.

– балансираното пространство помага за намаляване на стреса, подсилва здравето, повишава творческите способности, съдейства за концентрацията и изпълва с енергия.

– подчертаването на пространствата насърчава изразяването. Изразяването на нашето аз ни поддържа здрави. Здравето повишава енергията. Енергията довежда до оптимум постиженията и съзидателният дух. Съзнанието, тялото, духа и средата са свързани в единно цяло.

– зачитане на средата чрез прецизния подбор на подходящи и издръжливи материали.

– обединяване на естествени и изкуствено изработени елементи, за да се изяви творческия елемент, да се изрази индивидуалността, да се добави интересна идея…

– между вътрешното и външно пространство би трябвало да съществуват хармоничен замисъл и композиция, които да насърчават хармонията вътре в нас и нашите стремежи да изявим най-доброто от нас.

`Там където духа не работи с ръката, там няма изкуство.` – Леонардо да Винчи

текст и снимки:
ланд арх Биляна Малинова